Bahan:
1 gtg beras wangi (+- 4 kg)
3 genggam bawang merah hiris
3 genggam serai hiris
3 genggam halia hiris
3 genggam lengkuas hiris3 genggam lada hitam
3genggam ketumbar
kunyit hidup di blander
Ayam 2 ekor
Minyak masak,garam,daun pandan
Cara masak ayamnya:
Ayam seekor-seekor dibersihkan.dilumur dengan kunyit blander dan garam. Ketepikan.
Masakan air yang dimasukkan setiap bahan ini sebanyak 2 genggam iaitu bawang merah,halia,lengkuas,ketmbar dan lada hitam sehingga mendidih.
Celor ayam selama 5 minit.
Angkat.
Tuskan.
Air rebusan tadi simpan untuk di gunakan memasak nasi.
Cara memasak nasi:
Bahan rempah yang selebihnya tadi di tumis didalam periuk(kalau orang kampung masak masa kenduri guna kawah) masukkan beras,goreng sehingga beras nampak retak-retak,Kemudian masukkan air rebusan ayam td secukupnya...biakan nasi masak.
Setelah masak nasi,hidangkan bersama ayam td...
RESEPI ASAL DIAJAR OLEH TOKWAN SITI AJAR IBRAHIM DARI BT.9 KG KUALA KENONG KUALA LIPIS PAHANG..DIMANA BERMULA TERCIPTANYA RESEPI INI SEPERTI CERITA YANG ADA DI MUZIUM KUALA LIPIS.